Reiniging Klikgebit

Na het plaatsen van de implantaten is een goede mondhygiëne erg belangrijk. Een dagelijkse goede mondverzorging en een regelmatig bezoek aan tandarts en/of mondhygiëniste is zeer aan te raden en ook belangrijk voor de garantie van uw implantaten.

Voor het verzorgen van de implantaten en de opbouw (steg of drukknoppen) adviseren wij u als volgt te werk te gaan:

Reinigen steg

Bij een volledige prothese wordt op de implantaten een metalen balkje geplaatst, dit wordt ook wel een steg genoemd. Op de steg steunt de prothese. Het is van belang om de overgang van het tandvlees naar de steg goed te poetsen.

Nadat u uw prothese heeft uitgenomen, kunt u voor het reinigen van de steg het beste gebruik maken van een zachte tandenborstel met een klein borstelkop. Denk hierbij aan een kindertandenborstel of zachte elektrische tandenborstel.
Zet de tandenborstel op de overgang van het tandvlees naar de steg en maak korte, zachte en horizontale bewegingen, waarbij u moet voelen dat u het tandvlees raakt.
Oefen weinig tot geen druk uit, want er is niet veel kracht nodig om goed schoon te maken.

Trek met de andere hand uw lip weg om het beter te kunnen zien. Dit gaat makkelijker als uw mond niet te ver open is.

Om de zijkanten en onderkant van de steg te reinigen, dient u gebruik te maken van kleine spiraalvormige borsteltjes. Hou dit borsteltje, de zogenaamde “rager” vast tussen duim en wijsvinger en steun hierbij op de kin en onderkaak. Ga met de rager langs de buitenkant van de steg en onder de steg door. Dit gaat eenvoudig door de rager heen en weer te bewegen.

Gebruik geen gewone tandpasta, dit  in verband met het hoge fluoride gehalte die bij een bepaalde zuurtegraad in de mond de steg kan gaan aantasten. Aangeraden wordt te poetsen met een speciale tandpasta, Bluem.
Tenslotte adviseren wij dagelijks de prothese te reinigen met een protheseborstel, water en zachte zeep.

Reinigen drukknoppen

Indien bij u drukknoppen geplaatst zijn, is het eveneens van belang dat bij de overgang van het tandvlees naar de drukknoppen goed gepoetst wordt zoals beschreven staat bij de instructies voor de steg.

Bluem

Bluem tandpasta is een verzorgingsproduct voor gezonde tanden en implantaten, dat speciaal ontwikkeld is door een team van implantologen,  kaakchirurgen en tandartsen.
Bluem tandpasta bevat een hoge concentratie zuurstof uit onder andere honingenzymen. De zuurstof uit de tandpasta dringt diep door in de weefsels en komt op plaatsen waar het echt nodig is.

Poets tanden en implantaten dagelijks met Bluem tandpasta.