Reiniging kunstgebit

Als u uw nieuwe kunstgebit ontvangt, is deze nog mooi en nieuw. Om dit zo te houden, moet u net als bij eigen tanden en kiezen, uw kunstgebit verzorgen.
Om het vallen van uw kunstgebit te voorkomen, raden wij u aan het altijd boven een wasbak met water schoon te maken.
Voor het schoonmaken van uw kunstgebit kunt u het beste een protheseborstel gebruiken.
Door uw gebit dagelijks schoon te maken, voorkomt u dat voedselresten kunnen achterblijven. Zo voorkomt u ontstoken tandvlees.

Leg uw kunstgebit sowieso 1 keer per week een nacht in speciaal reinigingsmiddel. Hiermee wordt tandsteen op het kunstgebit voorkomen. Borstel uw kunstgebit daarna goed en spoel het af met water.

Let op! Leg uw gebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleek- en of schuurmiddelen.

Tandsteen

Tandsteen is niet meer dan kalk in uw speeksel dat zich afzet op uw kunstgebit. Dit komt voornamelijk voor aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten, ter hoogte van de kiezen, bij het bovengebit. Tandsteen is erg moeilijk te verwijderen. Een handig trucje is om uw kunstgebit een nacht lang in een bekertje met pure keukenazijn te leggen. Wij raden u aan niets anders te gebruiken en zeker niet met een mesje aan het kunstgebit te krabben. Hiermee beschadigt u het kunstgebit.

Maak ook uw mond schoon

Maak naast uw kunstgebit ook uw mond schoon. Gebruik daarvoor een zachte tandenborstel met fluoridetandpasta. Masseer met de tandenborstel minstens 1keer per dag het tandvlees waarop uw kunstgebit rust. Poets ook uw gehemelte en tong, want ook daar kunnen voedselresten zitten.

Draaggewoonten

Wanneer u gaat slapen, moeten uw kaken rust krijgen. Uw kunstgebit is wel een vervanging van uw eigen tanden, waar u wel mee slaapt, maar is nog steeds een hulpmiddel dat niet 'eigen' is. Het is daarom beter uw kunstgebit voor het slapen uit te doen. Vindt u het echter vervelend om met een lege mond te slapen dan adviseren wij het ondergebit uit te doen en het bovengebit in te houden.
Mocht u uit gevoelsoverwegingen toch uw hele kunstgebit dag en nacht willen dragen, laat dan uw mond en kunstgebit vaker door de praktijk controleren.

Controle

Om pijn te voorkomen en om loszitten van de prothese tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen om minstens 1 keer per jaar naar de praktijk te komen voor controle. Het is verstandig dit advies op te volgen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo onopgemerkt, dat het in eerste instantie niet opvalt. Daarnaast wordt uw hele mond gecontroleerd. Vooral bij mensen met een slechtpassende prothese of mensen die al jarenlang een prothese dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan.
Wees er dus op tijd bij!